Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Περί αγροτικής παραγωγής (του Σταύρου Πριμικίρη)



Ο Σερ Τζον Μπέντιγκτον είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση σχετικά με το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Στην προχθεσινή του συνέντευξη στον τύπο εξήγησε γιατί η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει παρέλθει.
Η τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, σε επίπεδα που απειλούν το ζενίθ του 2008 και οι μεγάλες εταιρείες μιλούν ανοικτά πλέον στην παγκόσμια οικονομική διάσκεψη του Νταβός για ένα νέο παγκόσμιο όραμα στην αγροτική παραγωγή. Είναι γεγονός ότι οι τιμές των αγαθών αυτών είναι οι υψηλότερες των σαράντα τελευταίων ετών.
Οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό είναι τρεις. Πρώτον, η γρήγορη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου έξι εκατομμύρια το μήνα. Δεύτερον, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που επιλέγουν να μείνουν σε πόλεις. Το 2009 ήταν η πρώτη χρονιά που ο αστικός πληθυσμός ξεπέρασε τον αγροτικό και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Τρίτον, παρά την ύπαρξη φτώχειας, ο κόσμος γίνεται κάπως πλουσιότερος, ειδικά στις χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Σε αυτές τις χώρες αλλά και σε άλλες, υπήρξε μεγάλη αύξηση στην αγοραστική δύναμη.
Αυτοί οι τρεις παράγοντες ενέχουν πραγματικούς κινδύνους για το σύστημα παραγωγής τροφίμων, την παροχή νερού και την ενέργεια. «Μια τέλεια καταιγίδα έρχεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σερ Τ. Μπέντιγκτον και αναφέρει ότι ως το 2030 πρέπει να παράγουμε γύρω στο 40% περισσότερα τρόφιμα, 30% περισσότερο πόσιμο νερό και γύρω στο 50% περισσότερη ενέργεια, φυσικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Βρισκόμαστε λοιπόν απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της διασφάλισης φαγητού, νερού και ενέργειας, μαζί με το επίσης φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Λόγω του υπαρκτού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν και αναμένονται καθυστερήσεις και στρεβλώσεις στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Το τι θα γίνει από σήμερα έως το 2030 καθορίζεται επί το πλείστον από το τι υπάρχει και συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα σχετικά με το περιβάλλον, θα είναι σημαντικές αργότερα στη διάρκεια του αιώνα και θα καθορίσουν το υπόλοιπό του.
Οπότε, ποιό είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής; Το φαγητό και τα τρόφιμα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία στη ζωή και, αν δυνητικά, το σύστημα παραγωγής τους δεν δουλεύει, πρέπει τουλάχιστον να δείξουμε τη δέουσα προσοχή στο θέμα αυτό.
Αναγνώστη μου, αυτά τα νέα από το παγκόσμιο επιστημονικό και οικονομικό στερέωμα, τη στιγμή που εμείς… κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Αυτό που μας αφορά εμάς είναι αν θα τα φάμε όλοι μαζί ή μόνοι μας, αν θα απεργήσουμε, αν θα πάμε σε πορεία, αν θα επαναστατούμε στο οτιδήποτε και αν θα εναντιωνόμαστε σε όλα ή σχεδόν σε όλα. Τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης τα έχουν επιλύσει προ πολλού άλλοι λαοί, εμείς περιφερόμαστε γύρω από αυτά ακόμη. Ο κόσμος έχει προβλήματα, εμείς απλά ζούμε σε άλλον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου