Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

αυτη ειναι η χωρα μας

http://rigasili.blogspot.com/2010/12/blog-post_1853.html

του Δημήτρη Χρήστου  
Βομβαρδίζουν τον ελληνικό λαό με διαρκή ψεύδη και ανέφικτες υποσχέσεις, αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιφάσεις τους. Είπε ο κ. πρωθυπουργός μας πως από το 2012 έρχονται σταδιακά οι καλύτερες μέρες. Δεν έχει σημασία που ο κ. Στρος Καν δήλωσε κομψά πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν έχει σημασία που ο διαπρεπής Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού μας, ο κ. Τομάζο Σκιόπα, το τράβηξε στο πολύ γκραν γκινιόλ όταν είπε πως θα χρειαστούμε 10 με 15 χρόνια για να περάσουμε πάλι σε φάση ανάπτυξης. 
 
Δεν έχουν σημασία οι εκτιμήσεις των διακεκριμένων Στίγκλιτζ και Κρούγκμαν, νομπελιστών της οικονομίας, και αυτοί φίλοι του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώτος μάλιστα και ειδικός σύμβουλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όταν λένε πως αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής, της πλέον σκληρής νεοφιλελεύθερης συνταγής που ακολουθεί ο σοσιαλιστής Έλλην πρωθυπουργός, είναι καταστροφικό.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ σημασία, διότι όλοι αυτοί σκέφτονται με τους κανόνες της Οικονομίας. Δεν γνωρίζουν, όπως και εμείς, τα κρυφά συμβόλαια που υπάρχουν στο Μνημόνιο, που παραχωρούν την ιδιοκτησία του τόπου, τον οποίο θα παραλάβουν όπως τον θέλουν, αφού πρώτα τον κάνει αγνώριστο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το εκβιαστικό δίλημμα που έχουν σπείρει, πως δηλαδή, αν δεν θα ακολουθούσαν αυτήν την πολιτική, σήμερα θα κάναμε όλοι ουρές για το συσσίτιο, έχει κάνει δουλειά. Τα συσσίτια βέβαια έχουν αρχίσει σε δημοτικές υπηρεσίες και οργανώσεις αρωγής των νεόπτωχων, αλλά, αν δεν τα δείχνει η τηλεόραση, δεν υπάρχουν. Αυτοί ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους ποιος είναι ο μέσος όρος του Έλληνα πολίτη, ως ψηφοφόρου και πελάτη.

ΚΑΤΑ τον κ. Ντομινίκ οι περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα θα κάνουν τις ελληνικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές! Ποιες εξαγωγές όμως μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές, αν περιορίσουμε το σκέλος του κόστους εργασίας; Θα γίνει ανταγωνιστικότερο -για παράδειγμα- το ελληνικό ελαιόλαδο, που είναι το κορυφαίο στον κόσμο και το αγοράζουν μπιρ παρά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί για να βελτιώσουν την εσάνς στα δικά τους; Θα γίνουν ανταγωνιστικότερα τα ελληνικά εσπεριδοειδή που έχουν εξοριστεί στις αγορές της Ευρασίας; Γενικά πρόβλημα κόστους αντιμετωπίζουν τα όποια ελληνικά προϊόντα εξάγουμε και όχι ποιότητας και δικτύωσης στις ξένες αγορές; Ποιόν κοροϊδεύουν όλοι αυτοί; Έχουμε βιομηχανία ικανή να διαπρέψει στο εξωτερικό που δεν μπορεί λόγω υψηλών ημερομισθίων; Τα δύο γιαουρτάδικα και τα δύο τσιμεντάδικα, που διαθέτουμε ως βαριά βιομηχανία, από αυτό υποφέρουν, γι' αυτό τα δύο εξαγοράστηκαν από τους ξένους; Τι θα συμβεί στην ανωτάτη παιδεία όταν όλα σχεδόν τα πτυχία θα είναι επαγγελματικά άχρηστα; Τι επιδράσεις θα έχει για το μέλλον του τόπου η μετανάστευση των νέων και η αύξηση της υπογεννητικότητας;

Η ΒΙΑΙΗ περικοπή μισθών, συνήθως, λένε οι οικονομικοί επιστήμονες, ακολουθείται από αντίστοιχη πτώση των τιμών, μόνο που εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Οι ξένοι εισαγωγείς και παραγωγοί, συνασπισμένοι σε σκληρά κλαδικά καρτέλ, καθορίζουν τα πάντα ακόμα και στα επίπεδα της λιανικής, αφού απέσπασαν τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες από τους Έλληνες. Και τι θα γίνει σε μια χώρα που η οικονομία της βασίζεται κατά 70% στην κατανάλωση, όταν αυτή συρρικνώνεται τόσο πολύ, τόσο γρήγορα; Οι μισές πολυκατοικίες της Αθήνας σήμερα δεν καταφέρνουν να μαζέψουν το πετρέλαιο για να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη θέρμανση για τον χειμώνα. Ευτυχώς που μας λυπάται ο Θεός και μας κάνει καλό καιρό μέσα στο καταχείμωνο. Όταν η πτώση πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών συρρικνωθεί, όσο ή λόγω φόβου, ακόμα περισσότερο από τις περικοπές της αγοραστικής δύναμης, αντίστοιχα θα μεγαλώνει και η ανεργία με τα λουκέτα στα καταστήματα.
 
ΜΕΤΑ όμως θα αρχίσει, λένε, η ανάκαμψη. Μάλιστα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα αυξηθούν οι μισθοί με εντολή του Γιώργου; Θα έχουμε μεγάλες κρατικές επενδύσεις σε παραγωγικά έργα; Όπως για παράδειγμα συνέβη με τα άχρηστα ολυμπιακά έργα που βελτίωσαν μεν το βιοτικό επίπεδο των Βαλκάνιων εργατών που δούλεψαν σε αυτά; Τι θα συμβεί και ποιος θα το κάνει; Η κρίση στην οποία έχουμε εισέλθει μπορεί να ανατραπεί μόνον αν υπάρξει κύμα αντίστασης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα με μια κυβέρνηση που να σταματήσει να εκτελεί τυφλά τις παράλογες εντολές των δανειστών μας. Με τον ελληνικό λαό και τα καλύτερα και δυναμικότερα τμήματά του απέναντι, αυτή η παρέα που κυβερνάει δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της κολάσεως.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου