Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ρουφιάνος ή προδότης;


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Ο προδότης είναι αυτός που, ενώ τον εμπιστεύτηκες, αθετεί τον λόγο του και τις ηθικές δεσμεύσεις του απέναντι σου, απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην ιδεολογία του. Συνήθως πρόκειται για άτομα που δεν υποψιαζόσουν, συναναστρεφόσουν και έμπαιναν στο σπίτ και την ψυχή σου άνετα. Προδίδει τις υποσχέσεις που σου έχει δώσει προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελείς σκοπούς και κυρίως για προσωπικούς λόγους. Προκαλεί σκόπιμος βλάβη σε κάποιον προς όφελος του εχθρού του. Όταν η προδοσία του παίρνει εθνικές διαστάσεις προκαλεί καταστροφή της πατρίδας και των συμφερόντων της.
Ο ρουφιάνος σε παραπλανεί εύκολα. Είναι ο μικρόψυχος που λειτουργεί με ορατούς και χειροπιαστούς στόχους. Προαγωγός ή μαστροπός συκοφαντεί και διαβάλει κάποιον αλλά δεν τον προδίδει. Δρα σε προσωπικό επίπεδο. Περιορίζεται σε κοντινούς και πεζούς στόχους. Προέρχεται από την ιταλική λέξη "ruffiano" που σημαίνει "υποθάλπω" ή "ψωράλογο"! Η πραγματική έννοια της λέξης στις μέρες μας είναι "ο άνθρωπος που εκτίθεται χάριν του αφεντικού-εντολέα του" (κάτι σαν τους "αυτοφοράκιδες" στα club , τους γραμματείς των διευθυντών εταιριών κ.α) ;). Ρουφιάνος είναι ο αναλώσιμος άνθρωπος που εκτελεί μια ποταπή αποστολή για λογαριασμό άλλου, ώστε να μην εκτεθεί ο εντολέας του. Ο χαρακτηρισμός για άνθρωπο που δεν έχει ή που δεν προβάλλει δική του γνώμη, άποψη, που ενεργεί σύμφωνα με τις υποδείξεις άλλου. Ρουφιανιές κάνει όταν παίρνει ανώνυμα τηλέφωνο για τον διπλανό που έχει πισίνα ή καπνίζει. Σκοπεύει να επιβληθούν κυρώσεις στον άνθρωπο που έχει βάλει σαν στόχο .Ικανοποιείται όταν σκάει η κατσίκα του διπλανού. Ανοίγει σαμπάνια όταν ο άλλος δηλώνει πτώχευση. Π.χ. Μερικοί δίνουν το τηλέφωνό σου και τα στοιχεία σου χωρίς να σου ζητήσουν την άδεια και το γραμματοκιβώτιο σου γεμίζει με άχρηστα πράγματα.
Και οι δύο κατηγορίες μας προκαλούν απέχθεια, αντιπάθεια και αηδία. Ό ένας δεν είναι καλύτερος από τον άλλον. Ο προδότης αποκαλύπτει μόνος του την προδοσία και θα σε δώσει φανερά, θα σου πει στη μάπα "Εγώ το κανα " ενώ ο ρουφιάνος κρύβεται. Αυτή η ελεεινή κατηγορία δύσκολα εντοπίζεται καθώς δρα και κινείται αθόρυβα. Οι ρουφιάνοι και οι προδότες αργά η γρήγορα αποκαλύπτονται πάντα .Μόλις το καταλαβαίνουμε τούς σβήνουμε από την λίστα των γνωστών και των φίλων μας. Οι εξεταστικές επιτροπές για την Siemens απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει. Κανένας δεν είχε σχέση με το φόνο. Κανείς δεν ήξερε τι και που έβαλε την υπογραφή του. Εμείς πληρώνουμε έναν λογαριασμό για κάτι που δεν αποφασίσαμε. Αυτή η αγωνία θα μας φάει Μας πρόδωσαν ή μας ρουφιανέψανε;. Σήμερα ποιο είναι το πρότυπο αυτών που μας κυβερνάνε; Προδότης ή ρουφιάνος ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου