Σελίδες

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Σύντροφοι, γεμίζουμε ταξί;

Η Ελλάδα, όλοι το λένε, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με έντονες και παραδοσιακές αριστερές συμπάθειες, μνήμες και αντανακλαστικά.

Βεβαίως, πρέπει να αφαιρέσεις το κομμάτι του πληθυσμού που ταυτίζεται με την bona fide, παραδοσιακή δεξιά του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Φθίνον μεν, αλλά τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού που ψηφίζει.

Μετά, βεβαίως, πρέπει να αφαιρέσεις το κομμάτι του πληθυσμού με ταυτίζεται με την άκρα δεξιά και τα παρακρατικά της παρακλάδια και εκφάνσεις: Χρυσή Αυγή, δάρτες μεταναστών, εμπρηστές συναγωγών, διάφοροι περίεργοι δωδεκαθεϊστές, αρχαιολάτρες, πιστοί της εκκλησίας των Ελ, αυτοί με τις περικεφαλαίες που παίζουν τους "300" ή κάνουν ασκήσεις έφιππης τοξοβολίας, κοκ. 

Μετά, όσους από την παλιά κεντροαριστερά έχουν ολισθήσει σε μια εκδοχή των προηγουμένων μέσω της τσουλήθρας του εθνολαϊκιστικού ιδιώματος και των συνομωσιολογικών, σωτηριολογικών και αλυτρωτικών εμμονών του. Δύσκολο να υπολογίσεις, αλλά ένα 10%-15% του πληθυσμού πιθανόν να ανήκει εδώ και στην προηγούμενη κατηγορία.

Και αφού αφαιρέσεις αυτούς που η εθνικιστική παρέκκλιση έχει παραδώσει στην χοάνη της ευρύτερης δεξιάς, τη μία δηλαδή κατηγορία "αριστεροδεξιάς", πρέπει να αφαιρέσεις και τους άλλους. Αυτούς που η κοσμοπολίτικη παρέκκλιση έχει παραδώσει στο μόνιμο φλερτ με εκδοχές του φιλελευθερισμού: του "ευέλικτου κράτους", των "αναδιαρθρώσεων", του "ανοίγματος" της αγοράς, του διεθνισμού των αεροδρομίων και των duty-free shops  Κανά 20% σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δεν θα ναι; 

Bona fide δεξιά, άκρα και παρακρατική δεξιά, και δύο δεξιές με πρώην κεντρώες ή ημι-αριστερές ή και-εγώ-δεν-έχω καταλάβει-τι καταβολές. Εν συνόλω, τέσσερις δεξιές.

Από την άλλη πάντα: θα πρέπει να αφαιρέσεις την de facto δεξιά όσων βάζουν την χωρίς καμμία τελική διέξοδο ή πολιτικό στόχο κομματική πειθαρχία πάνω από την ταξική πάλη (Περισσός ακούει;), την (πάλι συμμετρικά παρεκκλίνουσα) αριστερά του ατομικίστικου μπάχαλου --τα παιδιά του Στίρνερ και της ανάγνωσης του Αντι-Οιδίποδα με συνοδεία acid-- και όλους τους δεδηλωμένα απολίτικους που αυτή τη στιγμή πίνουν τον φραπέ τους και σε γράφουν μακαρίως. Άλλο ένα 25% δεν θα ναι; 

Σύντροφοι, γεμίζουμε ταξί;

radicaldesire.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου