Σελίδες

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Εγινε γνωστός από το πρώτο του κιόλας µυθιστόρηµα, µε τον τίτλο «Γενιά Χ» (1991).Ο 49χρονος καναδός συγγραφέας Ντάγκλας Κόουπλαντ κάνει τώρα µερικές προβλέψεις για την επόµενη δεκαετία. Αντιγράφουµε - σε δύο δόσεις - από την Τhe Globe and Μail.

Να περιµένετε λιγότερα








1.Τα πράγµατα θα γίνουν χειρότερα. Ο ανελκυστήρας πηγαίνει µόνο προς τα κάτω. Το καλό είναι ότι σε κάποιο σηµείο θα σταµατήσει.

2.Το µέλλον είναι απρόβλεπτο. Το µόνο σίγουρο είναι πως θα είναι αλλόκοτο. Και ο λόγος είναι πως πολλά πράγµατα αλλάζουν πολύ γρήγορα.

3.Το µέλλον θα έλθει ό,τι κι αν κάνουµε εµείς. Η τεχνολογία µπορεί να µην υπαγορεύει κατ' ανάγκη το µέλλον, στο τέλος όµως αφήνει πάντα τη σφραγίδα της.

4.Μετακοµίστε στο Βανκούβερ, το Σαν Ντιέγκο, το Σάνον ή στο Λίβερπουλ. Στις δυτικές ακτές δεν θα αποφύγετε τα ακραία καιρικά φαινόµενα, αλλά τουλάχιστον δεν θα βράσετε ούτε θα παγώσετε.

5.Nα αισθάνεστε όλο και συχνότερα σαν το σκυλί που το έδεσαν σε ένα στύλο έξω από το µπακάλικο. Το σύνδροµο του χωρισµού θα γίνει η µόνιµη συναισθηµατική κατάστασή σας.

6.Η µεσαία τάξη είναι σαν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία: πέθανε. Και δεν πρόκειται να αναστηθεί.

7.Τα ψώνια θα µοιάζουν µε την εµπειρία από ένα µεξικάνικο φαρµακείο. Εκεί, άµα θέλετε µια οδοντόβουρτσα, τη διαλέγετε από µια γυάλινη προθήκη και ο υπάλληλος τρέχει να σας τη φέρει. Δεν είναι πολύ αποτελεσµατικό, αλλά βοηθά στη µείωση της ανεργίας.

8.Προσπαθήστε να µείνετε κοντά σε ένα σταθµό του Μετρό. Καθώς το πετρέλαιο τελειώνει, είναι µια ασφαλής λύση για τη µετακίνησή σας.

9.Τα προάστια δεν έχουν µέλλον. Η αυξηµένη εγκληµατικότητα θα τα κάνει ακατοίκητα.

10.Οπως δεν µπορείτε να γυρίσετε σε έναν πιο αργό υπολογιστή, έτσι δεν µπορείτε να γυρίσετε και σε ένα κατώτερο επίπεδο συνδεσιµότητας.

11.Οι γέροι δεν θα είναι πια άχρηστοι. Και αυτό, γιατί θα είναι λίγο νεώτεροι.

12.Να περιµένετε λιγότερα. Μην παραιτηθείτε εντελώς. Απλώς, να περιµένετε λιγότερα.

13.Απολαύστε το µαρούλι όσο είναι καιρός. Σε λίγο δεν θα το βρίσκετε.

14.Ερχεται κάτι πιο έξυπνο από εµάς.

15.Εξασφαλίστε ότι θα έχετε κάποιον να σας αλλάζει την πάνα.

16.Να ξέρετε ότι θα µετατραπείτε σε ένα νέφος δεδοµένων που θα περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη.

17.Ισως να καείτε στην προσπάθεια να διαφυλάξετε την ατοµικότητά σας. Στη νέα τάξη, είστε µια τελίτσα. Δεν υπάρχει διαφυγή.

18.Η Αρκτική θα γίνει σαν την Ανταρκτική: ένας τόπος που θα ανήκει σε όλους και σε κανένα.

19.Η Βόρεια Αµερική θα διαµελιστεί το ίδιο γρήγορα µε το Σύµφωνο της Βαρσοβίας. Το Κεµπέκ θα αποχωρήσει από τον Καναδά. Η Κούβα θα γίνει ένα Club Μed µε όπλα. Οι Πολιτείες του Μίσους θα συγκροτήσουν συµµαχία.

20.Ολοι θα νιώθουν όπως εσείς.                                                                                                      
21.Η αίσθηση που έχετε για τον χρόνο θα συνεχίσει να κατακερµατίζεται. Τα χρόνια θα µοιάζουν µε ώρες.

22.Θα είναι όλο και πιο εύκολο να εξηγείτε γιατί είστε αυτό που είστε. Αυτό που σήµερα αποκαλούµε «προσωπικότητα» θα εξηγείται µε βάση δοµικές και χηµικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

23.Θα εξακολουθούν να µας ενοχλούν οι άνθρωποι που κάνουν λογοπαίγνια, αλλά θα τους αντιµετωπίζουµε µε επιείκεια γιατί θα αποδειχθεί ότι δεν µπορούν από ιατρική άποψη να κάνουν διαφορετικά.

24.Τα όνειρα θα γίνουν καλύτερα.

25.Το να είµαστε µόνοι θα είναι ευκολότερο.

26.Θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιµετωπίζετε τη ζωή σας σαν να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Στην πραγµατικότητα, η ζωή σας θα ισοδυναµεί µε πόσους φίλους έχετε online.

27.Θα έχετε µεγαλύτερο λόγο για το πόσο µακρά ή βραχεία θέλετε να µοιάζει η ζωή σας. Η αντίληψη του χρόνου έχει να κάνει σε µεγάλο βαθµό µε την αλληλουχία των δραστηριοτήτων σας, την επικάλυψή τους και τα κενά που αφήνετε ανάµεσά τους.

28.Η απόλαυση από τη µουσική θα σπάσει όλους τους ηλικιακούς φραγµούς.

29.Θα νοσταλγήσετε τη δεκαετία του '90 περισσότερο απ' όσο πιστέψατε ποτέ.

30.Οι βλάκες που είναι στα πράγµατα θα δώσουν τη θέση τους σε ακόµη πιο βλάκες. Θα ζείτε σε έναν κόσµο χωρίς βασιλιάδες, µόνο πρίγκιπες, προς τους οποίους η πίστη σας θα έχει κλονιστεί.

31.Οι λέξεις που γεννά η τεχνολογία θα περνούν σε νέες σφαίρες, όπου θα υπακούουν σε διαφορετικούς γραµµατικούς κανόνες.

32.Οι άνθρωποι θα πάψουν να ενδιαφέρονται για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Οι κατηγορίες στις οποίες µπορεί να ανήκει κανείς θα γίνουν απεριόριστες.

33.Το να ξέρει κάποιος τα πάντα θα γίνει βαρετό.

34.Το ΙΚΕΑ θα αποτελεί ένα όλο και πιο πνευµατικό καταφύγιο.

35.Το µέλλον της πολιτικής είναι η προσεκτική και αποτελεσµατική εµφύτευση στα µυαλά των ψηφοφόρων εικόνων που δεν θα είναι δυνατό να αφαιρεθούν.

36.Θα δαπανάτε πολύ χρόνο ψωνίζοντας online από το κελί της φυλακής σας. Αυτοί θα είναι οι δύο πόλοι της κοινωνίας: τα ψώνια και η φυλακή.

37.Η µετάβαση στη δουλειά θα είναι πλούσια σε προκλήσεις: λακκούβες, εποχικοί σωµατοφύλακες, τρελές κυρίες που σας βρίζουν, κλέφτες οργάνων, επιδειξιοµανείς και πολύς καθαρός αέρας.

38.Οι άνθρωποι που σνοµπάρουν τις νέες τεχνολογίες θα µοιάζουν µε τις χορτοφάγους έφηβες της δεκαετίας του '80

39.Θα γίνουµε πιο πεζοί σε σχέση µε τα σώµατά µας

40.Θα αποδεχθούµε την προφανή αλήθεια ότι εµείς τα προκαλέσαµε όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου