Σελίδες

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ο δεύτερος γύρος των εκλογών

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Στάθη

Λένε ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα - ουδείς το πιστεύει. Το γνωρίζουν ότι ουδείς τους πιστεύει κι όμως το λένε. Και κατάπτωση, και απελπισία.

Αφήνουν να γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών για να εξαγγείλουν τις νέες τους πολιτικές αμέσως μετά. Αφόρητα φθηνό κόλπο.

Ολοι το ξέρουμε! Κι αυτοί το ξέρουν ότι το ξέρουμε. Κι όμως, επιμένουν! το κάνουν. Απελπισία. Δική τους. Που γίνεται δική μας.

Εκαναν τη γελοιωδέστατη γκάφα να στείλουν περαιώσεις εν μέσω εκλογών και τώρα περιμένουν κρυπτόμενοι πίσω απ' το δάκτυλό τους να τελειώσει κι ο β' γύρος για να εξαγγείλουν τα νέα μέτρα. Καραγκιοζιλίκια!

Που όμως μόνον σε αυτά ελπίζουν -τα καραγκιοζιλίκια- και χωρίς αυτά -τα καραγκιοζιλίκια- δεν μπορούν να κυβερνήσουν - φοβούνται.

Φοβούνται τόσον που, εκτός απ' τους εκβιασμούς προς τους πολίτες για να τον ψηφίσουν ο Παπανδρέου, εκβιάζει τώρα με μίνι ανασχηματισμό τους ίδιους του τους Υπουργούς για να τον στηρίξουν. Κατάπτωση, απελπισία, φόβος... 

Μέσα στην αγωνία της η κυβέρνηση (και το όλον ΠΑΣΟΚ) εν όψει των αποτελεσμάτων στον β' γύρο των εκλογών, δεν διστάζει να νεκραναστήσει το «βρώμικο '89»!

Μάλιστα τα «ΝΕΑ» σε μια έξαρση συμπαθητικής με την κυβέρνηση δημοσιογραφίας κυκλοφόρησαν χθες με τίτλο: «Νέο "βρώμικο '89" βλέπει το ΠΑΣΟΚ» -ίσως επειδή η «Εξόρμηση» δεν εκδίδεται πλέον και κάποιος θα έπρεπε να πει τη (μαύρη) αλήθεια.

Ποια (μαύρη) αλήθεια;

Οτι αν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έρθουν δεύτεροι την άλλη Κυριακή, θα φταίνε -όπως πάντα- οι αριστεροί, οι οποίοι έχοντας κάνει -όπως πάντα- μια «ανίερη συμμαχία» με τη Δεξιά, θα έχουν ρίξει την ψήφο τους εναντίον του ιερού (με ολίγον από Καρατζαφέρη) Μνημονιακού Μετώπου.

Δηλαδή πάλι τα ίδια!

Χωρίς κανέναν σεβασμό προς τους ψηφοφόρους το ΠΑΣΟΚ τούς κάνει δίκη προθέσεων και τους ενοχοποιεί εκ των προτέρων για το ενδεχόμενο ενός αποτελέσματος που δεν θα του αρέσει.

Εκτός από ανήθικο (μάλιστα καθ' έξιν, διότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκβιάζει έτσι τους αριστερούς 30 χρόνια τώρα) είναι και χαζό. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος ο εκ νέου εκβιασμός να εκνευρίσει τους αριστερούς και πολλοί απ' αυτούς εκτός απ' τον κ. Τατούλη να μαυρίσουν και τον κ. Καμίνη.

Επίσης για πολλούς απ' τους αριστερούς το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά ουδέποτε είχε σημασία, ουδέποτε διάλεξαν ποιος βλάπτει τη Συρία περισσότερο ή λιγότερο, ενώ για τους υπόλοιπους το δίλημμα αυτό έχει χλωμιάσει πολύ, όταν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ είναι συχνά πιο δεξιές από της Δεξιάς, νεοφιλελεύθερες και υποτελείς.

Από την άλλη είναι γκροτέσκ, ένα κόμμα αδίστακτο στις δικές του συμμαχίες, είτε με την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη, είτε με τους νεοφιλελεύθερους του κ. Μάνου και του κ. Ανδριανόπουλου, να κατηγορεί τους αριστερούς για «ανίερες» συμμαχίες που άλλωστε δεν κάνουν. (Ισως η μόνη ανίερη συμμαχία τους να 'ναι, όταν συμμαχούν με το ΠΑΣΟΚ).

Ομως χρειάζεται σε μια δημοκρατία θράσος για να κατηγορηθεί ένας πολίτης για τις επιλογές και την ψήφο του.

Κι αυτό το θράσος πολλοί στο ΠΑΣΟΚ το έχουν. Μαζί με την αναισχυντία ενός στρεψία, διότι κατηγορούν με τη στρεβλή λογική του όσους δεν θα ψηφίσουν φέρ' ειπείν Καμίνη, ότι θα έχουν ψηφίσει Κακλαμάνη.

Πρόκειται για το τελευταίο σκαλί της πολιτικής ηθικής.

Ομως σε αυτό το σκαλί κατεβαίνει συχνά το κυβερνητικό κόμμα. Δεν μπορεί, ως φαίνεται, να πολιτεύεται χωρίς να θέτει διλήμματα και εκβιασμούς. Δεν μπορεί επίσης να πολιτεύεται χωρίς να ψεύδεται (είτε λέγοντας ότι «υπάρχουν τα λεφτά», είτε λέγοντας ότι «δεν θα πάρει νέα μέτρα»).

Όχι, παρ' ότι υπάρχει το κακό προηγούμενο πρασίνων τε και γαλάζιων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Παπανδρέου το 'χει παρακάνει. Κυβερνά εξαπατώντας διαρκώς τον λαό ότι δεν θα τον ληστέψει αύριο (και τον ληστεύει μεθαύριο), επιβραβεύει τους αληταράδες με την περαίωση, δημαγωγεί ασύστολα με αερολογίες για πράσινη ανάπτυξη, ξεπουλάει ό,τι μπορεί φαστ τρακ κι απάνω τούρλα, ανταγωνίζεται σε κυνισμό τον ίδιο της τον Πάγκαλο, κλέβει εκκλησίες (τους συνταξιούχους) και μας την πέφτει κι από πάνω τι, ποιον και γιατί θα ψηφίσουμε!

!!!

Μιλάει το ΠΑΣΟΚ για «βρώμικο 89»! τι εννοεί; την επιστολή που έστειλε ο Γιωργάκης στον πατέρα του να παραιτηθεί; να εγκαταλείψει τη χώρα πριν τον «πάρουν με τις πέτρες» - όπως φοβάται για τον εαυτόν του τώρα;
Τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για «βρώμικο» 1989; μήπως την επιστολή της Αρχηγομήτορος προς τον πατέρα Αφέντη να βολέψει το παιδί σε κάποια ΔΕΚΟ;

Τι νομίζουν ότι είμαστε οι αριστεροί, αυτοί που προσπαθούν να μας υπαγορεύσουν (facio) τι θα ψηφίσουμε; για ραγιάδες ή για παπαγαλάκια μάς έχουν;


Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε το μήνυμα την προηγούμενη Κυριακή, θα το λάβει την επόμενη.
 
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 11.ΧΙ.2010 stathis@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου